maj 12, 2016

Diskbråck

Diskbråck vad är det?

Diskbråck är ett tillstånd där en disk som mellan din ryggrads kotor har gått sönder och börjat bukta inåt mot ryggradskanalen. Det är ett ganska vanligt problem för många och man vet inte riktigt vad som orsakar det. Men det finns många olika sätt att behandla det på och som tur är så gör det vanligtvis inte ont. Men vid till exempel diskbråck i nacken är huvudvärk vanligt förekommande och ifall disken trycker mot nerver eller ryggmärg så kan man få antingen ont i ryggen eller ischias som ger en strålande smärta nedåt i benet.

Ryggont

ryggsmärta DiskbråckMen ryggont behöver såklart inte betyda att man lider av diskbråck och det är bäst ifall man uppsöker en kiropraktor ifall man misstänker att man lider av det. Om ens besvär inte blivit bättre inom ett par månader är det då alltid en bra idé att uppsöka vård. Men när man väl söker hjälp av en specialist så är det först och främst en inspektion man utför för att ta reda på exakt vad som är fel med ens kropp. Efter detta får man då en remiss beroende på vad man lider av. Men man bör söka vård omedelbart ifall man märker av allvarligare symtom såsom problem med att kontrollera urin och avföringen eller om du börjar få domningar eller en stickande känsla runt benen eller armar.

Ifall smärtan inte går över och man till slut måste besöka en specialist så finns det många olika sätt att behandla det på. Ett träningsprogram är standardbehandlingen och med hjälp av en specialist så kan du få hjälp med att minska smärtan och de andra besvären du har. Träning vid diskbråck har visat sig vara en bra metod och det är oftast att föredra framför kirurgi som är mer allvarlig. Men med rätt form av behandlingsprogram kan du få bort de grövre problemen. Vilket är det viktigaste för patienten som vill kunna återgå till vardagen.

Kirurgi

Men i de fall kirurgi behövs efter att man testat konservativ behandling så är det inget att oroa sig för heller. Beroende på vilken form av diskbråck man har så varierar också operationerna men i grund och botten så görs ett snitt medan du är sövd och man tar då bort bråcket. Ingreppet tar inte mer än ett par timmar och man får ofta gå hem samma dag igen.

Det är svårt att veta exakt när man kan behöva en operation för sitt diskbråck men generellt så är det vid de allvarliga symtomen som förhindrar dig i din vardag. Ett exempel på det är när du inte kan ordentligt kontrollera urinen och din avföring. Men det finns andra allvarliga symtom såsom intensiv smärta som inte blir bättre alls trots att du fått ett ordentligt behandlingsprogram som du följt ordentligt. Diskutera då gärna med din specialist för att se om man kan ändra något i programmet för att få det att fungera bättre. I värsta fall kan detta då leda till att man till slut behöver en operation för att få bort bekymren.

I väldigt allvarliga fall kan de domningar man kan få i benen och armarna leda till att du får en svaghet i lederna. Detta kan förhindra en i ens vardag såklart men det kan i värsta fall också leda till värre symtom såsom att du får en förlamning i någon av lederna. Detta är dock inget som dyker upp helt plötsligt och sker egentligen bara vid otroligt sällsynta och allvarliga fall där man ignorerat sina symtom i långa perioder. Därför är det viktigt att du håller koll på din kropp och känner av vilka signaler den avger. På så vis kan du förhindra de allvarligare symtomen som kan bli jobbiga plus att du då också kan få hjälp i tid.

Diskbråck i nacken

Cervikalt diskbråck är ganska vanlig bland de som drabbas av diskbråck. Oftast känns det som en form av nackont och kan leda till smärtsamma huvudvärkar också. Det är inte konstigt alls då en disks innanmäte trycker mot nerverna och musklerna vid halsen som redan är en känslig punkt. Eftersom det sitter så mycket nervändar här så är det inte bara nacken som kan börja smärta utan många kan få intensiva huvudvärkar av detta. Diskbråck i nacken behandling finns det av flera olika slag beroende på hur allvarligt problemet är. Träning vid diskbråck rent allmänt är otroligt effektivt för att lindra symtom och de flesta behöver inte operation. Detta gäller också vid nacken. Vid operation kan man då byta ut den trasiga disken mot en konstgjord en som inte bara lindrar besvären utan som helt tar bort sjukdomstillståndet.

Steloperation

Men oftast utförs en så kallad steloperation. Detta innebär att man tar bort den kota som brustit för att få bort själva bråcket. Man tar sedan ett ben och placerar det mellan kotorna och sätter fast det. Detta innebär såklart att en del av din ryggrad inte längre kan röra sig, där kommer namnet steloperation ifrån, men det ska inte påverka hur du kan röra ryggen och bör alltså inte ställa till med problem i ditt liv och i ditt jobb.

Olika symtom

Diskbråck i nacken symtom varierar från person till person.  Utöver att diskbråck i nacken kan orsaka huvudvärk och smärta i nacken så kan man få smärta som strålar ut i både armar och axlarna. Detta kan leda till att man får domningar och i de värre fallen så kan man då få problem med att använda sina händer eller armar, vilket kan leda till problem i både vardagen och i ens arbete. Så börjar du utöver de tidigare symtomen också få svagare armar och domningar eller stickningar så är det ett bra tecken på att du bör uppsöka en läkare och få det hela undersökt innan det blir värre.

Utöver dessa symtom som är specifika till just diskbråck i nacken så kan du också få många av de liknande symtomen som man får vid ett bråck i ländryggen. Med andra ord strålande smärta i kroppen som till exempel benen eller mot bröstkorgen. Men generellt är smärta i nacken ett av de vanligare symtomen och det som oftast agerar som en förvarning om att en kota i halsryggen har brustit och buktar mot nerver eller musklerna.

Diskbråck symtom

Symtom vid diskbråck kan variera från person till person. Det gäller att ha detta i åtanke då man aldrig kan veta exakt om man drabbats av det eftersom man inte vet hur just ens egen kropp kommer att reagera. Misstänker man att man drabbats av diskbråck är det bättre att man låter sig kontrolleras av en läkare eller specialist i ämnet eftersom det annars kan bli värre.

Bland de vanligare symtomen hittar du ryggont, strålande smärta som kan gå ner i benen vilket i sin tur ofta kan följas av domningar. Det kan då leda till att dina ben börjar kännas tyngre och du får svårare att röra på dina ben eftersom det blir svårare att kontrollera dem ordentligt. Precis som benen kan du få smärta i armar, händer och axlar. Är det en disk i nacken som buktar ut kan man då också få svagare armar men vid vanligt diskbråck i ländryggen så stannar det vid strålande smärta. Men eftersom symtom kan variera så mycket är det bäst att du förlitar dig på en läkare som utför en inspektion på din rygg och nacke för att hitta exakt vad som är fel.

I väldigt allvarliga fall kan man få problem med att kontrollera urin och avföringen. Det gäller då att man söker upp hjälp omedelbart eftersom det kan tyda på att det är mer än bara en liten utbuktning. Generellt vid vanligt diskbråck brukar inte ens vardag bli förstörd mer än att man har en del smärta, så vid allvarligare symtom ska man inte vända med läkarbesöket.

Diskbråck träning

Vid diskbråck så behöver man inte alltid operation. Oftast är det med träning och fysiska övningar för att man ska få bort symtomen som orsakar smärta och obehag i ens liv. Självklart finns det då professionell hjälp att få för detta. De som kan hjälpa en med diskbråck övningar är sjukgymnaster, naprapater och kiropraktiker. Dessa kan hjälpa en med en hel del olika saker för att man ska kunna återgå till ett vanligt liv fritt från smärta.

Men utöver att ett träningsprogram och professionell hjälp kan låta en slippa smärtan så kan man också få tillbaka den rörlighet som musklerna ska ha, vilket också kan lätta på andra symtom vid diskbråck. Det är viktigt att du under din behandling har kontinuerlig kontakt med din specialist och att ni går igenom resultaten. Har man inte märkt av några som helst förbättringar trots att man behandlats flertalet gånger så kan det vara ett tecken på att man måste antingen ändra något eller att ens tillstånd är så pass grovt att man måste få mer intensiv hjälp i form av en operation. Din specialist kan hjälpa dig med din behandling och hjälper den inte alls så måste denne göra en utvärdering av ditt tillstånd så att du får den hjälp som behövs för att bli bättre.

Diskbråck i ländrygg

Diskbråck i ländryggen är den vanligaste formen av diskbråck och innebär att en disk i den nedre delen av ryggen buktar ut. Det leder i sin tur ofta till att man får primärt ryggont. Men många kan också drabbas av bland annat ischias när en disk i ländryggen har brustit. Då smärtar strålen ner mot benen och det kan leda till avdomnade ben eller att man får svagare ben än man är van vid. Som tur är så finns det mycket hjälp att få mot detta och även om man drabbas av ischias på grund av att ens disk brustit kan man få bort de mesta problemen genom ett ordentligt träningsprogram.

Övningar i samråd av Kiropraktor eller Sjukgymnast

Diskbråck i ländryggen övningar finns det många av och hur ditt behandlingsprogram ser ut kommer att bero rätt mycket på din behandlare och vilken typ av specialist du går till. Behandlingarna kan så klart variera mellan sjukgymnast, naprapat och kiropraktiker. Men redan efter ett par behandlingar kan smärta, domningar och även ischias mildras. Det är dock viktigt att man utför sitt behandlingsprogram ordentligt och inte bryter rutinen kring det ifall man ska göra specifika övningar eftersom detta kan öka risken för symtomen att komma tillbaka.

Man kan få ett diskbråck i ländryggen rätt plötsligt, ofta till exempel i och med att du utför någon aktivitet. Men ofta kommer symtomen sakta med lite ryggont i början och sedan ökar det med tiden. Det gäller att man håller koll på detta vid långvariga ryggsmärtor eftersom du annars riskerar att få onödigt allvarliga symtom.

Stockholm Tel: 08-124 42 799 | Göteborg Tel: 031-313 05 99 | Malmö Tel: 040-684 93 77

Även om det är lätt att man bara vill ligga ner vid ryggsmärtor så är det en dålig ide. Det ökar besvären och du kan ganska lätt minska smärtan genom enkla övningar i vardagen. Har man till exempel ett stillasittande jobb såsom i en reception eller på ett kontor så är det rekommenderat att du ställer dig upp och jobbar ifall du har möjlighet till det. Annars räcker det med att bara sträcka och stretcha lite emellanåt för att kroppen inte ska bli stel då detta gör ryggproblemen värre.

Även om du har diskbråck så kan du utföra enklare övningar i form av motion. Det stärker dels din rygg och musklerna men du ser också till att musklerna inte blir strama. Vilket är ett bra sätt att minska på smärta och domningar. Ifall du är osäker på hur mycket du kan röra på dig, kan du rådfråga en sjukgymnast. Du kommer få bra råd om hur mycket träning som är tillräckligt. Att överanstränga sig kan trots allt leda till mer smärta och stelhet. Vilket i sin tur kan göra diskbråcket värre än det egentligen behöver vara.

Medan vanliga receptfria värktabletter inte kan ta bort ditt diskbråck i ländryggen så kan det garanterat hjälpa dig med smärtan. Har du lite för ont för att komma igång med att motionera så kan dessa hjälpa dig med det. Har du ett stillasittande jobb kan värktabletter fungera bra för att ta bort obehaget du känner under arbetsdagen.