juli 28, 2016

Ischias

Ischias vad är det?

Ischias är ett vanligt bekymmer bland människor idag. Namnet kommer från den långa ischiasnerven som finns på baksidan av benen. Den börjar längst ner vid korsryggen och går igenom bäcken och baken till låret och sedan ner till tårna. Det är kroppens längsta nerv men är egentligen en samling av nervtrådar. När den blir irriterad eller inflammerad så får man smärta från ryggen ner mot benet. Men det finns också andra problem som ger liknande symptom, så kallad falska ischias. Endast genom att veta exakt vad man har kan man få den rätta behandlingen eftersom metoderna varierar med olika sjukdomstillstånd.

Ischias Symptom

Ischias är alltid en form av inflammation eller irritation av nerven. Man upptäcker oftast att man har det genom att man får en strålande smärta i slutet av ryggen som går ner mot benen. Det kan ofta handla om en ganska intensiv smärta och man kan lätt få problem i vardagen på grund av ischias. Det är inte heller konstigt då nerven är så pass stor och många av kroppens nervsignaler går igenom den.

Äkta och falsk Ischias

ischias-symtom | Kiropraktor Direkt

Det är en ganska stor skillnad mellan äkta och falsk ischias men man kan enkelt missta den ena för den andra. Äkta ischias innebär att man har diskbråck eller diskutbuktning. Det vill säga att en del av den mjuka massan i en ryggdisk tränger ut eller att en av diskarna buktar utåt. Eftersom nerven då svullnar upp så uppstår de smärtor man brukar associera med ischias. Det vill säga en strålande smärta mot baken, utanpå låret och i väldigt dåliga fall kan smärtan stråla ner ända ner till din fot.

Det säger sig självt att man då lätt kan få problem med att använda benet ordentligt eftersom man inte kan stödja sig ordentligt på det. Det i sin tur kan leda till att du får problem med att gå eftersom du förlorat styrka i benet. Det är inte heller ovanligt att du får problem med att sova då ischiassmärta inte nödvändigtvis försvinner när man ligger ned, nerven trycks fortfarande ihop trots allt.

Risk

Om man låter ischias vara utan att behandla det alls kan symptomen med tiden bli värre. Du kan då få svagare muskler vilket kan leda till problem med att gå. Eftersom du då riskerar att gå fel kan du få ännu mer smärta och problem med att gå på grund av det. Det är med andra ord viktigt att man kolla upp sina symptom så att man inte riskerar att hamna i ett värre tillstånd.

Falsk Ischias

Det finns olika tillstånd du kan drabbas av där symptomen liknar ischias. Men är det inte relaterat till en skadad eller utbuktande disk så är det inte äkta ischias, då brukar man istället klassa det som en falsk ischias. Det kan finnas en stor mängd anledningar till varför man drabbas av det. Man kan dock lätt skilja de två åt genom vissa av symptomen. Vid falsk ischias får du inte domningar och dina muskler blir inte svagare heller.

Falsk ischias kan komma från en mängd olika saker, vissa lättare att behandla än andra. Det kan till exempel vara på grund av en överbelastning, till exempel om du sitter mycket i jobbet och framförallt om du sitter fel kan man få ischias-liknande smärtor. Fel skor och olika fotproblem som gör att du kliver fel kan också leda till falsk ischias.

Men det finns också en mängd med sjukdomar i ryggen, höften och bäckenet som kan ge dessa symptom. Det kan vara svårt för en privatperson att bedöma varför dem fått smärtorna och det är då bäst att en legitimerad kiropraktor gör en bedömning. Att vänta för länge kan leda till att ditt tillstånd kan bli värre.

Ischias Behandling

Ischias kan ge en hel del problem i vardagen och i ditt arbete. Det finns dock mycket man kan göra för att både förhindra att man drabbas av det men också ifall man redan fått ischias finns det mycket att göra för att få bort smärtan och symptomen.

Att arbeta förebyggande är alltid bra. Regelbunden träning och en sund livsstil är bra råd för att förhindra bland annat ischias. Saker som övervikt, stress, felsittande eller att sitta för länge kan orsaka en mängd olika fel på kroppen. Har man ett stillasittande arbete så är det viktigt att du regelbundet rör på dig för att förhindra stelhet som kan leda till att diskarna mellan kotorna blir försämrade.

Till att börja med bör man vänta några få veckor innan man söker vård för sina ryggproblem. Ofta kan det handla om en falsk ischias eller dylikt som går över efter ett tag. Sitter problemen i och man börjar misstänka ischias så görs en sedvanlig undersökning där man försöker ta reda på orsaken till symptomen. Blodprover, urinprover och röntgen kan vara att räkna med.

Vid en ischias diagnos så får man en remiss beroende på hur ens tillstånd ser ut. Kiropraktiker, Naprapat eller sjukgymnastik är dit du hamnar till slut och där får man vård baserat på ens sjukdomstillstånd.

Det finns en mängd olika sätt att behandla ischias och det varierar lite beroende på din läkare och dina symptom. Du kan dock göra saker själv också genom att röra på dig genom motion, sitta ergonomiskt och att inte överbelasta kroppen ytterligare. Har du ett kontorsarbete kan det vara en bra idé att använda en ordentlig stol samt ett kontorsbord som du kan sänka och höja så att du kan arbeta bekvämt.

Ischias träning och övningar

Fysisk träning är en utmärkt metod både för att hantera ischias men också för att förebygga det. Det är rekommenderar att du gör de övningar du får av din ryggexpert så att du inte gör dem fel eller överanstränger kroppen, eftersom det kan förvärra dina symptom avsevärt.

Det finns en stor mängd med övningar och beroende på vilken typ av specialist man använder kommer ens behandling att se annorlunda ut. Men grunden i det hela är att du ska röra på dig och se till att kroppen håller sig i toppskick. Att stretcha och stärka kroppen är inte bara utmärkt för att behandla ischias utan det funkar också för att förebygga en mängd andra problem.

Trots att man vid ryggvärk lätt kan tänka sig att vila är det som behövs så är det inte att rekommendera. Om du inte rör på dig kontinuerligt så kommer musklerna och din rygg bli stel vilket gör ischias mycket värre. Så gör de ischias övningar du får av din specialist och se till att du gör dem rätt också så att du får ut maximalt av träningen.

Ischias Gravid

Under graviditeten så blir kvinnors kroppar mer rörliga. Bäckenet ska bland annat kunna expandera tillräckligt för att barnet ska kunna komma ut. Eftersom bäckenet och ländryggen blir mer rörlig och mera påfrestad så kan man få ischias.

Vid fog lossning kan olika former av värkar dyka upp och det är tyvärr inget man kan varken förebygga eller egentligen behandla. Du kan trots allt inte förhindra kroppens förändringar vid en graviditet. Vad som dock rekommenderas är att du inte gör onödiga lyft och framförallt inga tunga lyft. Utöver det är ett en bra idé att du försöker hålla ryggen så rak som du kan.

Även om det inte nödvändigtvis är farligt så är det viktigt att du tar upp det med din läkare ifall du får ischias symptom eftersom det kan orsaka påfrestningar och det finns en del hjälpmedel för att hjälpa dig med problemen.