oktober 6, 2016

Ischias symtom

Vad är Ischias symtom?

Ischias kännetecknas ofta genom en strålande smärta som går från ryggslutet ner mot ens ben. Men ischias symtom kan variera en hel del från person till person. Det handlar framförallt om hur allvarlig åkomman är. I vissa fall kan man komma undan med mildare smärta som inte förhindrar en i vardagen. Men sedan finns det mer aggressiva fall där man kan få problem i vardagen eller till och med behöva söka akut hjälp.

Riktig ischias får man endast vid diskbråck. Ett diskbråck innebär att en disk i ryggraden har brustit. Disken klämmer i sin tur på nerver och muskelfästen. I vissa fall kan då ischias nerven klämmas åt. Det är då man får åkomman och ischias symtom. Som tur är finns det mycket övningar mot ischias som kan hjälpa en med de värsta symtomen. Men det gäller såklart också att man vet om vilka olika symtom som finns.

Vanligare ischias symtom

Det vanligaste symtomet vid ischias är att man har en smärta i ens ryggslut. Den smärtan strålar ner i höften och i vissa fall så långt som ner till fötterna. Hur ont man har kan variera en hel del. I vissa fall stör smärtan inte en i jobbet eller vardagslivet.ischias symtom kiropraktordirekt.se Men vissa får så pass ont att de inte klarar av att jobba som vanligt.

I vissa fall kan man också få så pass ont i ben och fötter att man får problem att gå ordentligt. Man kan också få problem att sova på grund av smärtan. Det är inte heller ovanligt att man får känselbortfall eller domningar. Dessa kommer främst i ben och fötter. Domningarna kan göra så att man känner sig mindre stabil i fötterna.

 

Fötterna kan också i många fall förlora sin fulla funktion. Det kan dels ha att göra med smärtan och domningarna. Då får man såklart problem med att röra benet som vanligt. Men man får också nedsatt reflexförmåga vilket kan orsaka problem när man ska göra något mer krävande med benen. Det kan till exempel bli svårare att hålla balansen.

Allvarligare ischias symtom

Men i vissa fall är det inte mildare smärtor och lite domningar man drabbas av. Olika människor drabbas på olika sätt. Ischias orsakas i sin tur av diskbråck och det spelar såklart också in.
Ifall det är ett illa diskbråck som verkligen klämmer åt muskler och nerver så får man mer ont. Ischias nerven som också är en så väldigt lång nerv är mera känslig. Man känner med andra ord av på direkten när man får ischias.

Domningarna man kan drabbas av kan också bli väldigt allvarliga. I mildare fallen handlar det om att man tappar en del av känseln i benen och möjligtvis fötterna. Men det finns allvarligare fall där man tappar känsel i underlivet eller får problem med tarmarna. Då kan det bli svårt att kontrollera ens avföring som vanligt. Det är dock väldigt ovanligt att man får så pass allvarliga symtom. Men skulle man drabbas av sådana allvarliga problem är det viktigt att söka vård omedelbart.