maj 12, 2016

Karpaltunnelsyndrom

Vad är Karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom, eller CTS, är ett tillstånd som orsakas av att nerven som går igenom karpaltunneln kläms på grund av att kanalen blivit mindre. Om det blir långvarigt eller om trycket mot nerven blir otroligt starkt så kan man få allvarliga problem eftersom nerven kan få allvarliga skador. Karpaltunnelsyndrom värk känns av i ens fingrar, framförallt pekfinger, långfingret och tummen. Det kan lätt leda till problem i ens vardag då det blir svårt att använda händerna när de domnar av eller när smärtan blir oumbärlig.

Karpaltunnelsyndrom symtom

Symtomen kan såklart variera från person till person. Eftersom trycket mot nerverna också kan variera beroende på hur allvarligt ditt tillstånd är så kan en person ha mer domningar eller smärta än den andre. Eftersom du också kan få karpaltunnelsyndrom av olika anledning som till exempel av ett trauma, sjukdom eller vissa former av arbete så kan också din smärtbild vara annorlunda.

Skidtumme - Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom

Generellt blir symtomen värre med tiden, ju längre du går utan behandling desto värre kan symtomen bli. De initiala besvären kommer i form av stickningar eller brännande smärta i fingrarna. Allt eftersom tiden går så kan dessa stickningar eller smärtan bli värre och öka så att du till slut kan få problem med att använda händerna ordentligt i vardagen.

Att få problem när man sover på grund av detta är inte ovanligt heller. Man kan lätt ha handen i fel position när man sover vilket leder till att handen kan domna av eller att smärtan blir värre. Att då skaka på handen och sträcka på den brukar få symtomen att bli lite bättre så att man kan återgå till att sova. Men det finns också handledsskenor som kan underlätta besvären eftersom handen då inte kan böjas på samma sätt.

Karpaltunnelsyndrom test

Det är såklart viktigt att man bekräftar huruvida man har problem med karpaltunneln eller om det är något annat. Fel behandling kan leda till att smärtan inte försvinner eller att den blir värre. Som tur är finns det en hel del tester som lätt kan visa om det är karpaltunnelsyndrom eller inte. I vissa fall kan till exempel patienter med CTS få problem med att känna vibrationer mot sina fingrar där trycket orsakat besvären. Så med till exempel ett litet gem eller dylikt kan man testa om patienten känner vibrationer eller inte.

Beroende på varför du fått syndromet så kan olika tester vara olika effektiva. Men generellt brukar man utföra ett Tinels test, som är en perkussion över kanalen. Man kan också utföra Phalens test som innebär att man försöker öka domningarna hos patienten genom flektion i handleden. Man kan också för att ytterligare testa kontrollera styrkan i patientens tumme i opposition och abduktion. Detta låter läkaren bättre kontrollera huruvida det faktiskt är karpaltunnelsyndrom.

 

Sjukgymnast & träningsprogram

För att slutligen verifiera sjukdomsbilden hos patienten brukar man utföra en sedvanlig elektroneurografisk undersökning. Efter detta så vet läkaren i de vanligaste fallen om det verkligen är karpaltunnelsyndrom och får då ta beslut om hur man ska fortsätta. Vanligast är att du hamnar hos en sjukgymnast som hjälper dig utveckla ett träningsprogram för att lätta på symtomen så att du kan återgå till vardagen och arbetet utan smärta och domningar. I vissa fall där man inte alls kan hitta problemet så kan det vara så att du har CTS på grund av en sjukdom. Så i vissa fall testar man för det genom att man tar ett vanligt blodprov som kan vissa på just dessa bekymmer så att man kan behandla det, då försvinner såklart besvären från CTS också. Generellt så är dock både elektroneurografi och blodprov endast metoder man tar till när man inte kunnat hitta något definitivt i de tidigare testerna.

Karpaltunnelsyndrom övningar

Beroende på hur allvarligt ditt tillstånd är så kommer också behandlingen att kunna variera. Men det finns som tur är mycket man kan göra för att underlätta besvären så att man inte får bekymmer i vardagen eller medan man är på jobbet. Att till exempel använda handledsstöd kan göra att man får mindre nattliga bekymmer vilket är ett bra sätt att själv hantera sitt problem. Gravida som oftast inte får speciell behandling mot CTS kan till exempel ofta slippa stora delar av sina problem genom just en handskena.

Något man bör ha i åtanke till den grad det går är att inte överbelasta sin hand. Har du ett tungt jobb eller utför hemarbete så är det viktigt att man tar sig en paus och låter handen vila när den börjar känna sig trött. På så vis kan du undvika en del av besvären och domningarna blir inte lika allvarliga.

Har du dock lyckats överbelasta handen så är det såklart viktigt att man undviker det i framtiden. För att göra det kan du börja träna dig till att använda vänsterhanden. Mycket arbete i hemmet kan till exempel med lite träning utföras med den andra handen och då slipper du besvären som följer en överbelastning.

Stretchövningar

Det finns en stor mängd övningar som kan utföras för att ens besvär ska minska. Men det är såklart bäst att du lyssnar på din specialist som vet mer om just ditt tillstånd eftersom när övningarna görs fel kan du i stället göra problemet värre. Men i grunden är det olika stretchövningar som är menade att minska trycket på nerven i kanalen. Utöver det försöker man också öka styrkan och töja på underarmsmusklerna. Detta kan mildra både smärtan och domningarna i många fall.

Tiden för karpaltunnelsyndrom behandling som kommer behövas kan variera en hel del. Men många anser att redan efter ett tag av fysioterapi så börjar besvären att minska, om övningarna de fått är rätt för ens tillstånd. Även om du får en operation för karpaltunnelsyndrom så kommer du behöva stärka dina händer och armar efteråt. Inte bara låter det dig att bli friskare utan du förebygger också att besvären kommer tillbaka. Det är dock inte vanligt att man vid vanlig karpaltunnelsyndrom får tillbaka problemen efter en operation. Men när man fått problemet genom till exempel ledgångsreumatism så kan besvären komma tillbaka trots operation.

Karpaltunnelsyndrom gravid

En del kan under sin graviditet få besvär med karpaltunneln och få allt från domningar, smärta och stickningar i handen. Karpaltunnelsyndrom efter förlossning är dock ganska ovanligt då besvären ofta försvinner efter ett tag. Anledningen till att kvinnor under graviditeten kan få karpaltunnelsyndrom är att man går igenom en mängd med hormonförändringar, så framförallt efter sjätte månaden är det främst som gravida drabbas.

Obalansen man får i kroppen på grund av dessa hormonförändringar gör så att kroppen påverkas på en mängd olika sätt. En av dessa förändringar är att kroppens vätskebalans förändras, vilket i vissa fall leder till att vätska samlas i kroppens vävnader. Detta kommer då trycka mot nerver vilket såklart kan leda till att nerven som går igenom karpaltunneln trycks ihop. Detta kommer då framkalla de stickande och domnande besvären. Det är också därför karpaltunnelsyndrom efter förlossning är ovanligt då hormonerna återgår till sitt normala tillstånd och du slipper då besvären. Man brukar därför inte heller sätta in någon speciell behandling för gravida som får syndromet eftersom de kommer försvinna till slut. Men man kan såklart använda till exempel en handskena så att man slipper besvären under nätterna i alla fall. Dessa behöver man inte heller få utskrivna eller så utan de går att köpa på apoteket.

Läs mer ingående om Karpaltunnelsyndrom behandling, övningar & gravid.