september 14, 2016

Karpaltunnelsyndrom behandling

Det är inte helt ovanligt att man får stickningar och domningar i fingrarna. Men om besvären känns i tumme, pekfinger och långfinger så kan det istället handla om karpaltunnelsyndrom. Det är en vanlig åkomma men det är inte allvarligt i de flesta fall. Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan ett kraftigt ledband och flera ben som sitter i handloven. När nerven som sitter där i kommer i kläm när utrymmet minskar. Som tur är så finns det mycket man kan göra för att lindra besvären och behandla det. Karpaltunnelsyndrom syndrom kan utöver stickningar och domningar också leda till smärta i vissa fall.

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Ifall man har bestående domningar eller märker att man har nedsatt styrka i handen eller handled så bör man såklart söka vård. Det går att behandla karpaltunnelsyndrom utan större problem och det finns också många olika sätt att lindra smärtan på. Det finns med andra ord inget att oroa sig över utan misstänker man att man har åkomman kan man söka sig till en vårdcentral.
Det man kan göra själv är att man undviker att använda handen när man märker att den är trött. Du kan till exempel använda din andra hand ett tag. Eller om du har ett allmänt fysiskt jobb så är en paus mer rekommenderat. För vissa kan det också hjälpa att sträcka på handen och stretcha den. Då återgår blodflödet och man kan slippa en del domningar och stickningar.

Handledsstöd vid karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom behandling brukar ofta bestå i ett handledsstöd. Det kan man köpa själv och behöver inte skrivas något recept för. Det kan hjälpa dig på nätterna så att du kan sova utan besvär. Man vaknar också utan en massa stickningar i händerna.
Men det finns fall där trängningen mot nerven är allvarligare. Då kan nerven skadas och man får då allvarligare symtom och problem. Har man haft besvären ett par veckor så bör man absolut söka vård. En läkare kan nämligen undersöka dig för att se om det är just karpaltunnelsyndrom.

I de svåraste fallen så får man sedan en operation mot det. Det innebär att man skär av ledbandet som täcker karpaltunneln. Det låter nerven få mera utrymme så att du slipper besvären. Ledbandet läker sig sedan och man har kvar utrymmet i tunneln så att besvären inte återkommer. En operation för åkomman går också snabbt och tar inte mer än tjugo minuter.

Andra karpaltunnelsyndrom behandling – ar

I vissa fall när man har karpaltunnelsyndrom så kan man få en kortisonspruta. Men det ges bara i mer allvarliga fall av åkomman. Det lindrar symtomen så att man återfår full funktion på handen. Men det är inte säkert att det fungerar helt och det är oftast inte långsiktigt.
Men man behöver inte heller gå till en läkare när man har karpaltunnelsyndrom. Du kan också besöka en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Dessa kan dels erbjuda träningsprogram så att du kan lindra smärtan genom övningar. Men man kan också erbjuda manuell justering så att du slipper en del av besvären. Man behöver inte en remiss från en läkare först.

 

Läs mer ingående om vad är Karpaltunnelsyndrom ,Karpaltunnelsyndrom övningar & Karpaltunnelsyndrom gravid.

karpaltunnelsyndrom behandling