september 14, 2016

Karpaltunnelsyndrom Gravid

Karpaltunnelsyndrom får man när den långa nerven i karpaltunneln blir klämd. Tunneln sitter i ens hand och man får besvär såsom smärta, domningar och stickningar som följd. Karpaltunnelsyndrom kan leda till att nerven blir skadad vilket leder till allvarligare problem. Du kan också få bekymmer i vardagen eftersom din handled tappar styrka och man blir lätt fumlig.

Från och med den sjätte graviditetsmånaden så är karpaltunnelsyndrom en ganska vanligt förekommande åkomma. Anledningen är enkel, man samlar mer vätska i kroppens vävnader eftersom kroppens vätskebalans blir påverkad av att hormonerna blir obalanserade. Detta leder till att nerven kan bli utsatt för ett större tryck vilket gör att man får karpaltunnelsyndrom.

Att få karpaltunnelsyndrom gravid

Det är inte ovanligt att få karpaltunnelsyndrom när man är gravid. Som tur är brukar besvären gå över efter graviditeten. Även om karpaltunnelsyndrom inte är farligt, även om man är gravid, så kan det innebära besvär. Stickningar, domningar, smärta och förlorad kraft i handen kan orsaka en hel del problem. Det finns som tur är en del man kan göra dels för att undvika besvären men också för att lindra.

Egenvård karpaltunnelsyndrom gravid

Ett bra råd för att undvika besvär är att undvika att hänga med armarna. Men du bör inte heller belasta händerna för mycket. Så till exempel att bära en tung påse ska helst undvikas. Än mer så om man bär den med hängande armar.
Försök att inte heller upprepa enformiga handrörelser. Ifall du måste göra upprepande rörelser eller jobbar med något enformigt så försök att stretcha handen emellanåt. Det kan hjälpa till en hel del för att motverka besvär. Man bör dock alltid undvika enformiga och upprepande händelser även om man inte har karpaltunnelsyndrom.
Precis som med enformiga rörelser så bör man också undvika att hålla fast saker i fingrarna. Till exempel handarbete eller att skriva kan orsaka besvär. Ifall man ändå vill göra detta så ska man göra det i kortare intervaller. Glöm inte heller att gärna stretcha händerna mellan dessa intervaller.

Varmvatten bra eller dåligt?

Varmvatten är bra för mycket, bland annat att öka svullnad. Det är något man med andra ord bör undvika i den mån det går. Det kan till exempel handla om att helt enkelt inte försöka ha handen för länge i varmvatten om man duschar eller liknande. Kallvatten har dock inte denna effekt och ljummet vatten är inte heller lika farligt för handen.
Man kan också genom vården få ett speciellt bandage som är utformat för att räta ut handleden. Dessa bandage kan hjälpa till att mildra trycket på nerven. I vissa fall kan det också behövas en ödemhandske. Vad den gör är att minska svullnaden vilket är effektivt i kombination med bandaget.

På nätterna kan karpaltunnelsyndrom vara riktigt jobbigt. Det finns dock inte jättemycket man kan göra eftersom man sover. Det du kan göra är ett använda en skena som är ett handledsstöd. Det gör att handlederna inte böjer sig lika mycket när du sover vilket gör att du får mindre besvär. Det kan göra att du vaknar utan eller med mildare besvär. Har du ingen skena så fungerar elastisk binda också.

 

Läs mer ingående om vad är Karpaltunnelsyndrom ,Karpaltunnelsyndrom övningar & Karpaltunnelsyndrom behandlingar.

karpaltunnelsyndrom gravid