september 14, 2016

Karpaltunnelsyndrom Övningar

När man har karpaltunnelsyndrom så får man stickningar, domningar och i vissa fall smärta i handleden. Man får detta då nerven i karpaltunneln kläms åt. Det finns många olika sätt att behandla detta på. Till exempel kan man få en kortisoninjektion. I vissa fall används handledskena som framförallt fungerar på natten så att man kan sova bättre. I väldigt allvarliga fall så kan man också opereras för det.

Men det vanligaste vid behandling av karpaltunnelsyndrom är olika former av träning och övningar. Karpaltunnelsyndrom övningar innebär ofta olika former av stretchningar som ska hjälpa leden att fungera och öka utrymmet i karpaltunneln. Olika övningar är olika mycket effektiva för olika personer. Med andra ord får man testa ett par övningar för att se vad som fungerar för just dig.

Olika övningar när man har Karpaltunnelsyndrom:

karpaltunnelsyndrom övningar 1

Ett exempel på en effektiv övning vid karpaltunnelsyndrom är de som sträcker på fingrar och handled. Ett exempel är en övning som omfattar att sluta knytnäven. Du håller helt enkelt fingrarna utsträckta, dra sedan in fingrarna mot handen så att den formar en krok. Håll så i cirka sju sekunder och sträck sedan fingrarna. Du ska sedan upprepa detta men andra gången drar du in fingrarna så att du nästan får en sluten knytnäven. Den tredje gången så drar du in fingrarna tills du gör en hel knytnäve.

karpaltunnelsyndrom övningar 2

En annan effektiv övning är enkla handledscirklar. Du formar helt enkelt knytnävar med händerna, löst. Sedan cirklar du handlederna cirka tio gånger. Det är viktigt dock att man gör denna övning både medurs och moturs med handen. Det är en enkel övning som många framförallt gör på morgnar när de vaknar med domningar eller stickningar.
En annan övning som är lik den första är en enkel stretch för handen. Öppna helt enkelt dina händer så mycket du kan. Sträck sedan dina fingrar så brett isär du kan. Dra sedan ihop handen till en rejäl knytnäve. Upprepa detta sedan cirka tio gånger för bästa resultat. Denna övning är lite kraftigare och kan kännas mera efteråt än andra övningar.

karpaltunnelsyndrom övningar 3

En fjärde övning är att du håller höger hand riktat framför dig med handflatan vänd bort från dig. Ta sedan din vänstra hand och tryck försiktigt fingrarna på din högra hand bakåt. Du ska dock hålla denna ställning i cirka trettio sekunder så dra inte tillbaka fingrarna för hårt. Man kan utföra samma övning fast med fingrarna nedåt. Då håller du helt enkelt handflatan vänd mot dig med fingrarna riktad nedåt. Sedan gör du som vanligt att du tar den vänstra handen och drar fingrarna bakåt mot dig. Man kan göra båda övningarna om man vill. Det är viktigt att man gör övningarna på båda sidorna.

karpaltunnelsyndrom övningar 4

Ifall man har en stressboll eller en annan liten boll som ryms i handen är en klämövning. De fungerar precis som de övningar där man formar en knytnäve. Enda skillnaden är att du nu har en ål som motstånd. Placera helt enkelt bollen i handen och krama åt den så hårt som du kan. Gör sen detta cirka tio gånger.

 

Läs mer ingående om vad är Karpaltunnelsyndrom ,Karpaltunnelsyndrom behandlingar & Karpaltunnelsyndrom gravid.

Karpaltunnelsyndrom övningar