maj 12, 2016

Muskelbristning

Vad är det?

En muskelbristning är en sträckning eller bristning av muskelfibrer. De flesta muskelspänningar uppstår på grund av ett av följande två skäl: antingen har muskeln sträckts bortom dess gränser eller varit tvungen att dra ihop sig alltför starkt. I lindriga fall är endast ett fåtal muskelfibrer sträckta eller brustna och muskeln förblir intakt och stark. I svåra fall blir musklerna så pass ansträngda och får en så kraftig bristning att muskeln blir oförmögen att fungera korrekt. För att förenkla diagnos och behandling klassificerar kiropraktorer och naprapater ofta muskelspänningar i en av tre klasser beroende på graden av muskelfiberskada:

Grad I-bristning

Vid denna milda bristning är bara ett fåtal muskelfibrer sträckta eller slitna. Även om den skadade muskeln är öm och smärtsam, har den normal styrka.

Grad II-bristning

Detta är en moderat töjning med ett större antal skadade fibrer och mer svår muskelsmärta och ömhet. Det förekommer också lätt svullnad, märkbar förlust av styrka och ibland ett blåmärke.

Grad III-bristning

Denna bristning river upp muskeln hela vägen. Ibland orsakar det en ”pop”-känsla då muskeln rivs i två separata delar eller lossar från dess sena. Grad III-bristningar är allvarliga skador som orsakar total förlust av muskelfunktion samt betydande smärta, svullnad, ömhet och missfärgning. Eftersom Grad III-bristningar brukar orsaka en avsevärd förändring i muskeln kan det vara en ”buckla” eller ett ”gap” under huden där söndertrasade bitar av muskel har separerats.

Även om risken för muskelbristning är särskilt hög vid sportaktiviteter, kan du också sträcka en muskel genom att lyfta en tung kartong eller genom att helt enkelt kliva av ned för en trottoarkant.

Nästan alla typer av atletisk aktivitet innebär en viss risk för muskelspänningar, men dessa skador tenderar att uppstå i ”kontakt-sporter” som fotboll och i sporter som kräver snabba starter såsom basket och tennis.

Symtom på muskelbristning är

Muskelsmärta och ömhet, särskilt efter en aktivitet som sträcker eller våldsamt påverkar muskeln – smärtan ökar oftast när du rör muskeln men lättar vid vila.

Muskelsvullnad, missfärgning eller kramp. Antingen en minskning av muskelstyrka eller vid grad III-bristning: en total förlust av muskelfunktion

Ett ”pop” i muskeln vid tidpunkten för skadan

En grop, buckla eller annan defekt i den normala konturen av muskeln (vid grad III-bristning)

muskelbristning-ben

Diagnos

Vänder du dig till en naprapat eller kiropraktor kommer han eller hon att vilja veta vilken typ av aktivitet som utlöste din muskelsmärta och om det uppstod ett ”pop” i muskeln vid skadetillfället. Naprapaten eller kiropraktorn kommer att be dig berätta om dina symtom, speciellt om den finns någon minskad muskelstyrka eller om du har svårt att flytta kroppsdelen. Naprapaten eller kiropraktorn kommer att vilja veta om du har haft feber, viktminskning, domningar i benen, problem med blåsan eller andra symtom som kan tyda på allvarligare medicinska problem.

Efter att ha konstaterat dina symtom och tidigare sjukdomshistoria, kommer din naprapat eller kiropraktor att undersöka dig genom kontroll av muskelömhet, kramp, svaghet och minskade muskelrörelser. Om denna undersökning pekar på en mild eller måttlig muskelbristning kanske du inte behöver ytterligare tester. Om diagnosen är osäker kan röntgenstrålar eller magnetisk resonanstomografi (MRT) vara till hjälp.

Om du har ont i ryggen kan din naprapat eller kiropraktor ordinera ytterligare tester för att kontrollera om det finns en urinvägsinfektion eller ett problem som involverar kotor (stamnät), vertebrala diskar, ryggradskanalen eller ryggmärgen.

Förväntad varaktighet

Hur länge en bristning varar beror på placeringen och graden av skada. Symtom på en mild skada förbättras vanligtvis inom en till två veckor och är borta inom fyra till sex veckor.

I benen kan milda eller måttliga bristningar ta upp till 8 till 10 veckor eller mer att läka. Symtom på en allvarlig (grad III) bristning kan kvarstå tills muskeln repareras kirurgiskt.

Förebyggande

För att förhindra muskelspänningar:

* Värm upp innan du deltar i sporter och aktiviteter.

* Följ ett träningsprogram som syftar till att sträcka och stärka musklerna.

* Öka intensiteten i din träning gradvis.

* Bibehåll en hälsosam kroppsvikt. Fetma kan fresta på muskler, speciellt i benen och ryggen.

* Öva på att ha god hållning när du sitter och står.

* Använd rätt teknik när du lyfter tunga saker.

Behandling

Om du har en klass I eller klass II-bristning, kommer din naprapat eller kiropraktor be dig att följa dessa rekommendationer:

* Vila skadade muskler (och ta en tillfällig paus från sportaktiviteter).

* Sätt is på det skadade området för att minska svullnad.

* Komprimera muskeln med ett elastiskt bandage.

* Höj det skadade området.

För att hjälpa till att lindra muskelsmärta och svullnad, kan din naprapat eller kiropraktor föreslå att du tar paracetamol (t.ex. Tylenol) eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom ibuprofen (Alvedon, Motrin). För någon med smärtsamma ryggbesvär som inte förbättras med NSAID eller paracetamol (Tylenol), kan receptbelagda smärtstillande medel eller muskelavslappnande medel vara lämpliga.

Om du har en allvarlig grad II eller grad III-bristning, kan din naprapat eller kiropraktor remittera dig till en ortopedspecialist. Beroende på svårighetsgraden och plats för muskelbristningen kan ortopeden immobilisera skadade muskler i ett gips under flera veckor eller reparera kirurgiskt.

Milda bristningar kan läka snabbt på egen hand, men mer svåra påfrestningar kan kräva ett rehabiliteringsprogram.

När ska man ringa en professionell?

Ring din läkare omedelbart om:

* Du hör eller känner ett ”pop” i din muskel vid skadetillfället.

* Du har svår smärta, svullnad eller missfärgning i den skadade muskeln.

* Din skadade muskel är uppenbart svag eller om du har svårigheter att röra muskeln jämfört med samma muskel på motsatt sida av kroppen.

* Du har milda muskelsymtom som inte förbättras efter 48 timmar.

* Du har allvarlig ryggsmärta som gör det omöjligt för dig att utföra dagliga aktiviteter eller om du har mild ryggsmärta som förvärras efter några dagar. * Du behandlas för en ansträngd rygg och dina symptom inte förbättras inom två veckor.

* Du har ryggsmärtor tillsammans med något av följande symtom, som kan signalera ett medicinskt problem som är allvarligare än milda ryggbesvär:

* Feber eller frossa

* Smärta eller en brännande känsla när du kissar

* Plötslig svaghet, domningar eller stickningar i ett ben

* Domningar i ljumsken eller ändtarmen

* Svårt att kontrollera blåsan eller tarmfunktion

Prognos

Återhämtning beror på placeringen och graden av muskelbristning. I allmänhet läker nästan alla grad I-skador inom ett par veckor, medan bristningar av grad II kan ta två till tre månader eller längre innan de läker.

Efter operation för att reparera en klass III-bristning, kommer de flesta människor att återfå normal muskelfunktion efter några månader av rehabilitering.