oktober 6, 2016

Muskelbristning behandling

Allmänt om Muskelbristning behandling ?

Ifall du belastar en muskel för mycket eller på fel sätt så kan du få en hel eller delvis bristning i den. Det är med andra ord inte en ovanlig skada bland de som tränar hårt och ofta. Men du kan också få en muskelbristning ifall du gör en plötslig rörelse eller tar emot ett starkt slag mot muskeln. Vid en muskelbristning får man väldigt ont där man fått bristningen. Du kan också få svullnad på platsen och i vissa fall ett blåmärke.

Mindre bristningar brukar läka sig själva, man behöver med andra ord inte alltid vård. Men muskelbristning behandling finns och kommer i många olika former. En större bristning kan i sin tur kräva en operation i vissa fall. Men oavsett bör man få en diagnos ifall man fått en muskelbristning så att man kan få den behandling man behöver.

Hur man behandlar muskelbristning

Ifall du får en muskelbristning så kommer du att märka det. När du får en så bör man omedelbart sätta på ett tryckförband med en elastisk binda ifall du svullnar upp. Låt det sitta hårt och i cirka trettio minuter innan du tar av det.

Ifall du får väldigt svårt att röra på den skadade delen så bör du alltid söka vård omedelbart. Men ifall du får ont där du skadats och det inte blir bättre efter ett par dagar så bör man också söka vård. Det är alltid bra att bli undersökt ifall det skulle vara en allvarligare bristning som kräver behandling.

Som sagt så kan man ofta undvika operation vid en muskelbristning. Ifall man har ont så kan man då behandla det själv till en viss del. Du kan till exempel lägga is i en påse och lägga på det skadade området. Kom ihåg att man bör ha en handduk mellan påsen och kroppsdelen så att den inte blir mera skadad av kylan. Du kan också använda receptfria värktabletter för att lindra smärtan. Det kan vara bra ifall smärtan till exempel kommer i vägen på arbetet.

Det är inte vanligt med operation för muskelbristning. Man kan få det vid en total ruptur eller när en viktig muskel har skadats. Men man gör alltid noggranna bedömningar eftersom muskeln kan efter operation förlora en del av sin funktion. Det är med andra ord något man bara gör när det verkligen behövs. Som tur är så behövs det inte ofta heller. Konservativ behandling räcker långt och efter rehab så kan de flesta återgå till sina aktiviteter.

Det sämsta man kan göra när man har en muskelbristning är att vila tills smärtan är över. Först det första ska man inte bara vila eftersom den drabbade leden kommer att förlora sin styrka och funktion. Så att stretcha emellanåt är en bra idé för att hjälpa läkningsprocessen och mildra besvären.

Men för det andra så kan man göra misstaget att tro att skadan är läkt eftersom den värsta smärtan är borta. Vissa återgår då till sitt sportande och sina mer krävande aktiviteter. Det kan dock leda till allvarligare skador. Till exempel kan en mindre bristning bli en större och allvarligare bristning ifall den felbehandlas.

Muskelbristning behandling