augusti 12, 2014

Ryggont

Vad är Ryggont?

Ryggont är ett väldigt vanligt problem, och det finns många olika former. Det som de flesta brukar referera till som ”vanligt ryggont” är ofta en överansträngning av ryggen till följd av till exempel för svag bålmuskulatur, ovanlig träning/ belastning eller en oergonomisk position i jobbet/skolan.

En första del att göra om man upplever en sådan här åkomma är förstås att se över sin situation på, låt oss säga, ditt jobb. Kanske du kan be din chef om en ny stol för att den du har nu inte är anpassad för dig och att den ger dig ryggont.
Självklart bör du först kolla inställningar i stolen, och se om det finns nåt sätt du kan förbättra den till din fördel på.

Har du gjort nån ovanlig träning eller liknande så kommer din sveda gå över inom en snar framtid.

Om inget av detta hjälper så är det bara att bita i det sura äpplet och börja stadga upp din bålstruktur, detta gör du enklast genom att utföra diverse övningar som tränar upp just bålen. Två bra övningar för det är höftlyft och plankan.

Något som är viktigt att tänka på är att ditt ryggont oftast inte blir bättre av att du sitter och vilar. Ofta blir det värre utav det, så om du har ryggont, se till att gå ut och rör dig.

All fysisk rörelse är bra, tänk på det! Man kan säga att om ryggproblemen inte gått över inom 3-4 veckor, trots att du fortsatt som innan, och försökt träna upp din bål så bör du uppsöka en specialist och se till så att du inte har någon allvarligare åkomma.

Om ditt ryggont inte är av det vanliga slaget finns det ett par orsaker som kan ligga bakom. Det kan vara till exempel diskbråck, som många ser som ett allvarligt problem. Faktum är att diskbråck är väldigt vanligt och det allra flesta fall behöver inte behandlas.

Känner man av en stark smärta kan det däremot i värsta fall vara nödvändigt att behöva operera.

Stockholm Tel: 08-124 42 799 | Göteborg Tel: 031-313 05 99 | Malmö Tel: 040-684 93 77

Ryggont