juni 29, 2012

Symptom

Vad har du för Symptom?

Det finns många olika sorters Symptom och Kiropraktor Direkt har valt att ta upp dom mest vanliga Symptomerna som oftast förekommer. Här kan du läsa om olika Symptomer, någon av dessa kanske passar in på dina besvär.

Kort förklaring över olika problem som vi behandlar, förebygger och rehabiliterar.

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge är ett tillstånd som orsakar smärta runt utsidan av armbågen. Den medicinska termen för tennisarmbåge är lateral epikondylit. Detta beror på att det kan orsaka smärta i närheten av din sido epicondyle, vilket är den beniga delen av din yttre armbåge.

Löparknä

Löparknä är en typ av förslitningssskada som används för att beskriva ett antal faktiska förhållanden. De kliniska diagnoser för löpare knä kan omfatta patellofemoralt smärtsyndrom, iliotibial (IT) band bursit och patellatendinit.

Beroende på placeringen av skadan, kan människor känner smärta i mitten eller övre delen av knäskålen (patellofemoralt smärtsyndrom), på utsidan av knäet (IT band bursit) eller när man trycker på knäskålssenan (hopparknä).

Kalkaxel

Kalkaxel kan vara ett delfenomen i inklämningssyndromet impingement. Symtomen på kalkaxel är ofta akut/subakut uppträdande svår vilovärk och rörelsesmärta. Det kan vara svårt att sova.

Karpattunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom, eller CTS, är ett tillstånd som orsakas av att nerven som går igenom karpaltunneln kläms på grund av att kanalen blivit mindre. Om det blir långvarigt eller om trycket mot nerven blir otroligt starkt så kan man få allvarliga problem eftersom nerven kan få allvarliga skador. Karpaltunnelsyndrom värk känns av i ens fingrar, framförallt pekfinger, långfingret och tummen. Det kan lätt leda till problem i ens vardag då det blir svårt att använda händerna när de domnar av eller när smärtan blir oumbärlig.

Impingement

Inklämning av rotatorcuffen mellan caput humeri och acromion. Inkluderar bursit, tendinos och partiell rotatorcuffruptur. Sypmtomen kan vara smärtor vid rörelse och nattlig värk  över skuldran.

Du har oförmåga att ligga på axeln. Ibland kan impingement medföra utstrålning i armen.

Diskbråck

Ryggskott eller Lumbago som den även kallas är en vanlig åkomma som drabbar många svenskar varje år.

Anledningarna till att ryggskott uppkommer kan vara många exempelvis på grund av en inflammation, infektion, diskbråck.

Den allra vanligaste orsaken till ryggskott är irriterade och överansträngda facettleder mellan kotorna.

Dessa irritationer och överansträngningar orsakar muskelspasm eller stelhet vilket påverkar hela ryggens rörelsemönster och biomekanik.

Facettledsproblematik uppstår ofta på grund av ogynnsam position vid sittande eller stående jobb, fysisktrauma som häftiga ryck, överbelastning vid exempelvis skottning av snö med mera.

Ischias

Dina diskarna sitter mellan din ryggrads 24 kotor och är mycket viktiga för din ryggs rörlighet.

När du drabbats av diskbråck tränger den mjuka kärnmassan ut genom sprickor i den yttre, fastare delen av disken.Den del som tränger mellan kotorna skapa ett tryck på en nervrot.

Detta tryck på nerver gör att nerven i sig svullnar upp och du känner av klara och tydliga ischiassmärtor.

Smärtorna strålar ut via ditt säte ned på utsidan av låret, i vaden och ofta rakt ner i foten. när detta uppkommer kan du uppleva att det gör ont att stödja på själva benet och ha svårigheter med att att gå.

Överlag blir ditt allmän tillstånd lidande och du kan känna dig trött och orkeslös.

Muskelbristning

Muskelbristning, ibland kallad muskelsträckning, uppkommer när flera muskelfibrer går sönder vilket gör att det uppstår en muskelbristning.

När du fått muskelbristning kan du söka hjälp hos en specialist, exempelvis här Idrottskadeexperten innebär det att din muskel blivit överbelastad. En av de vanligaste muskelbristningarna sker i hälsenan.

Det är ibland svårt att avgöra skillnaden på en muskelbristning och om din muskel har gått av varför du bör ta kontakt med en specialist om du är osäker.

Hälsporre

Hälsporre beror oftast på att du fått en överbelastning av hälsenan som sitter under foten. När denna sena överbelastas kan du få kraftigt ont under hälen

Den vanligaste orsaken till hälsmärta är Plantar Fascitiis. Många patienter med Plantar Fascittis har en hälsporre i främre och längst ned i deras häl men hälsporrar är inte det som orsakar smärta.

Det gemensamma namnet är “hälsporre” eftersom det är lättare att uttala än “Plantar Fascittis” och hälsporre specialister kan peka ut sporren på en röntgenbild.

Vanliga orsaker till att du upplever en hälsmärta är otillräcklig flexibilitet i dina muskler, brist på stöd, överviktig, plötsligt öka verksamheten och att du spenderar alltför mycket tid på fötter, kanske på grund av ditt arbete eller liknande.

Det går utmärkt att behandla hälsporre (Plantar Fasciit) men du bör du vända dig till en specialist på hälsporre behandling. Normalt innefattar hälsporre behandlingen stötvågsbehandling, massage, hälsporre tejpning, stretching med mera.

Ont i Ländryggen

Ländryggen är en komplicerad konstruktion som består av ett flertal senor, muskler, känsliga nerver och nervbanor som sträcker sig ända upp från ländryggen ned till benen och fötterna.

Slutligen består ländryggen även av själva ryggraden där det, mellan varje kota, ligger en mjuk disk vilken innehåller en mjuk kärna.

Migrän

Migrän kan kännas som en kraftig intensiv huvudvärk, ofta lokaliserad till ena halvan av huvudet eller bakom ögonen. Du som lider av migrän upplever kanske och en övkänslighet för ljus och ljud.

Våra specialister på att behandla migrän fokuserar på olika spänningar i nacken och att hjälpa dig som har en en stressig livsstil Du får träffa en behandlare som har god erfarenhet av att behandla patienter med migrän. Här kan du läsa om forskning som stödjer att kiropraktik är en effektiv behandlingsform för migrän.

Meniskskada

Idrottsskadan meniskskada är när meniskerna skadas till exempel vid vridvåld under idrottsutövande varefter man kan få låsningar i knäleden och värk.

Hälseneinflammation

Hälseneinflammtion beror ofta på en överbelastning av din hälsena. Ofta sker detta också tillsammans med snedbelastning så kallad överpronation i foten.

Överpronation är när din hålfot sjunker ner. Överpronationen gör att hälsenan drar snett och inte rakt som den är skapt för att göra.

Hälseneinflammation behandlas bla med:

Behandling med laser- Laserljuset ger energi som stimulerar kroppens egen förmåga till självläkning av kroniska och tillfälliga skador, samt inflammationer.

Behandling med Scanlab en behandlingsapparat som ger värme och ökar blodgenomströmningen lokalt till området som behandlas.

symptom-kiropraktordirekt