maj 12, 2016

Tennisarmbåge

Vad är Tennisarmbåge?

Tennisarmbåge är ett tillstånd som orsakar smärta runt utsidan av armbågen. Den medicinska termen för tennisarmbåge är lateral epikondylit. Detta beror på att det kan orsaka smärta i närheten av din sido epicondyle, vilket är den beniga delen av din yttre armbåge.

Tennisarmbåge är en typ av tendinopati, vilket betyder att det påverkar dina senor. Det utvecklas när senan som ansluter din underarm till musklerna på utsidan av armbågen blir inflammerad eller har små revor. Detta orsakar smärta och ömhet. Senan kallas gemensamma extensor senan. På grund av detta, tillstånd kallas den ibland tendinit av den gemensamma extensor ursprung.

Tennisarmbåge är ett vanligt tillstånd som drabbar mellan en och tre personer på 100. Vem som helst kan få tennisarmbåge, men du är mest sannolikt att få det när du är i åldern 40 till 50. Det utvecklas vanligen i armen som du använder mest ; till exempel om du vänsterhänt det vanligtvis i vänster armbåge.

Det är stor sannolikhet att bli bättre med tiden, om du fortsätter att göra de aktiviteter som orsakat problemet. Beroende på hur allvarlig din tennisarmbåge är, kan det pågå mellan sex veckor och två år. Ibland kan det komma tillbaka igen i framtiden.

Diagnos av tennisarmbåge

Du kanske inte behöver se din sjukgymnast eller läkare om du tror att du har tennisarmbåge. Du kanske kan behandla det hemma. Men om symptomen förvärras och självhjälp och smärtstillande medel inte fungerar, besök våra naprapater eller kiropraktorer för rådgivning.

Naprapaten eller kiropraktorn kommer att be dig om dina symptom och undersöka dig. Han eller hon kan be om din sjukdomshistoria, hobby och arbete. De kommer vanligtvis att kunna diagnostisera tennisarmbåge genom att undersöka din arm och frågar hur symptomen utvecklas och vad som gör dem värre.

Ditt tillstånd är sannolikt så att du förmodligen inte kommer att behöva ytterligare tester. Om din läkare hänvisar dig till en specialist, kan de be dig att ha vissa röntgenundersökningar såsom en ultraljudsundersökning. Ultraljud använder ljudvågor för att alstra en bild av insidan av kroppen.

Du kan också genomgå andra tester, såsom en röntgen för att utesluta andra orsaker till din smärta, såsom ett brutet ben.

tennisarmbåge

Symptom på tennisarmbåge

Det vanligaste symptomet är smärta och ömhet på utsidan av armbågen och musklerna i underarmen. Dina symptom kan utvecklas gradvis över tiden och du kanske inte kan koppla dem till någon speciell händelse eller skada. De kan komma en till tre dagar efter att du utfört något som orsakade problemet. Smärtan kan variera från lindriga besvär till svår smärta som kan hindra dig.

Din smärta kan bli värre när du greppar någonting, till exempel med en kopp eller skaka någons hand ordentligt. Det kan också bli värre när du böjer handleden bakåt mot en kraft, t ex vid användning av en skruvmejsel eller spelar tennis. Det kan också hända att du har en svag grepp och en styv armbåge.

Många personer med lindriga symptom på tennisarmbåge finner att deras smärta lindrar med vila och självhjälps behandlingar. Om symptomen inte förbättras efter ett par veckor, se din sjukgymnast eller läkare för rådgivning. Om du har svår armbågs smärta, inte kan röra armbågen eller har nedsatt känsel, kontakta din läkare omedelbart.

Behandling av tennisarmbåge

Behandlingen för tennisarmbåge delvis beror på hur länge du har haft det och vilka behandlingar du redan har provat. För att göra en fullständig återhämtning, måste du vila armen och undvika de aktiviteter som gör det värre. Detta ger också din senor tid att läka. De flesta människor tycker att deras tennisarmbåge förbättras inom ett år.

Självhjälp

Du kan behandla dina symptom själv om de är milda. Några av de viktigaste självhjälp behandlingar beskrivs nedan.

Vila armbågen och senor. Om problemet är ett resultat av en aktivitet på arbetet, kontakta din arbetsgivares hälsa rådgivare, om sådana finns, eller prata med din arbetsgivare. Fråga om du kan ändra dina tilldelade uppgifter att tillåta armen tid att återhämta sig.

Lyft objekt med handflatan uppåt, inte nedåt, eftersom detta kommer att lägga mindre belastning på dina skadade muskler.

Om du behöver fortsätta vissa aktiviteter, ta regelbundna pauser. Din arm kommer att behöva vila för att förbättra.

Att sätta en kall kompress eller en värmepåse på armbågen kan lindra din smärta för en stund. Applicera inte is eller värme pack direkt på huden, eftersom det kan skada den.

Du kanske vill prova att bära en rem, skena eller stag runt underarmen för att lindra belastningen på senor. Vissa studier har visat att en av dessa kan hjälpa dig att utföra dina dagliga aktiviteter efter några veckor. Trots att de är säkra, finns inte mycket bevis för att de fungerar. Om du vill prova en, kan du köpa dem från vissa sjukgymnaster, apotek och sportaffärer. Följ instruktionerna för deras användning och fråga din läkare eller sjukgymnast om du behöver mer råd.

Om du behöver smärtlindring, kan du ta smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (även kallade NSAID), såsom ibuprofen, är tillgängliga som en kräm eller gel. Du kan sätta detta direkt på huden, eller så kan du ta dem som en tablett. Om du använder krämer eller geler med ketoprofen i, måste du skydda din arm från solljus under två veckor. Läs alltid patientinformationen som medföljer din medicin. Om du har några frågor, be apotekspersonalen om råd.

Mjuka övningar för tennisarmbåge kan bidra till att långsamt öka din muskel styrka utan att orsaka skada. Fråga din läkare eller sjukgymnast för att prata igenom hur man gör dessa.

Stockholm Tel: 08-124 42 799 | Göteborg Tel: 031-313 05 99 | Malmö Tel: 040-684 93 77

Läkemedel

Om tennisarmbågen inte blir bättre, kommer tillbaka, eller om din smärta är svår, kan din läkare föreslå en steroid gemensam injektion. En steroid (en typ av hormon) kommer att injiceras i det smärtande området av armen.

De flesta människor tycker steroid gemensamma injektioner lindra sin smärta vid första men de kan sluta fungera efter några veckor. Som med varje förfarande, finns det vissa risker förknippade med steroid gemensamma injektioner. Om du har några frågor, be din läkare att förklara hur dessa risker gäller för dig.

Fysiska terapier

En läkare kan hänvisa dig till en kiropraktor eller naprapat. Dem är vårdpersonal som specialiserat sig på att bevara och förbättra rörelse och rörlighet. Han eller hon kan försöka olika tekniker för att minska din smärta. Dessa kan inkludera övningar, djup vävnad massage, ultraljud terapi och laserbehandling.