september 13, 2016

Tennisarmbåge behandling

Hur behandlas Tennisarmbåge?

När du har drabbats av tennisarmbåge så utvecklas en mängd med olika symtom. Dessa är kopplade till armen där åkomman sitter. Dels får man ont i armbågen på utsidan, där muskelfästena sitter. Men du kan också drabbas av smärta i underarmen, stelhet, ömhet och liknande. I vissa fall kan tennisarmbåge orsaka en hel del problem på både fritiden och i ditt arbete. Som tur är så finns det behandling av tennisarmbåge.
Behandlingarna kan variera en hel del beroende på hur du fått tennisarmbåge. I vissa fall kan excentrisk träning vid tennisarmbåge hjälpa. Men i andra fall kan det hjälpa mer att korrigera orsaken till skadan.

Behandling av tennisarmbåge

Innan du kan få Tennisarmbåge behandling måste du såklart få en diagnos för det. Har man haft tennisarmbåge i ett par veckor så bör man såklart söka vård. Detsamma gäller ifall du börjar få problem i din vardag på grund av skadan. Att bli undersökt är relativt enkelt och kan göras genom till exempel en vårdcentral, sjukgymnast, kiropraktor eller liknande.
En undersökning består dels av att du får berätta om din smärta och de problem du upplevt. Utöver det så blir armen undersökt. Detta görs genom rörelser med och utan belastning. Man kontrollerar också ömhet och stelhet i armen för att se hur dess funktion är. Oftast räcker detta för att kunna hitta tennisarmbåge. I vissa fall behöver man dock gå till en läkare för vidare undersökningar men det är ovanligt.
Tennisarmbåge behandling varierar beroende på hur du fått åkomman. Ifall man är aktiv inom en sport eller tränar regelbundet bör man vila armen ett tag. En av anledningarna till varför man får tennisarmbåge är just genom överansträngning. Så att vila armen kan hjälpa en hel del. Du kan också ta receptfria smärtstillande för att hjälpa dig under dagen.
Den primära behandlingsformen av tennisarmbåge är dock träning. Träningen ser annorlunda ut beroende på var du fått den ifrån, oftast får man den av till exempel en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Övningarna kommer dock främst bestå av stretchningar och töjande övningar som kommer hjälpa dig med både smärta och stelhet.

Andra behandlingar av tennisarmbåge

I vissa fall kan man behandla på andra sätt ifall besvären inte släpper. Det är dock inte vanligt att detta behövs. Men du kan till exempel få en kortisonspruta som kan ge snabb lindring. Men det kan också öka risken för att problemen kommer tillbaka och blir mer långvariga. Kortison är med andra ord inget man gör som första behandlingsmetod.
Vissa väljer mer alternativ medicin. Du kan till exempel behandla tennisarmbåge genom akupunktur, något som bland annat vissa naprapater kan erbjuda. I vissa fall erbjuder man stötvågsbehandling eller laserbehandling.

Tennisarmbåge operation

För många räcker det att träna bort tennisarmbåge. Men för vissa fungerar inte det och man behöver då en operation. Men detta görs endast när inget annat fungerar. Vid en tennisarmbåge operation så får man oftast lokalbedövning och man lossar då muskelfästet som gör ont. Man kan också skrapa rent runt det. Det är ett enkelt ingrepp men man behöver träna efteråt för att armen ska återfå sin fulla funktion.

tennisarmbåge behandling