november 11, 2016

Diskbråck övningar

Diskbråck övningar

Diskbråck innebär att en disk mellan ryggradens kotor har brustit. Innandömet pressar sedan utåt vilket kan orsaka problem. Vanligt förekommande symtom när man har diskbråck är smärta i ryggen eller nacken. Men du kan också få strålande smärta i armar, ben, händer och bröstkorgen. Symtomen variera beroende på vilken disk som har gått sönder. Du får inte alltid heller ont av diskbråck eftersom det bara är när den pressar mot ryggmärgen eller nervrötterna vid ryggraden som du får besvär.

Det finns en hel del sätt att behandla diskbråck på. Till exempel kan vila till viss del fungera. Men i allvarligare fall får man en operation för det. Men det är inte vanligt och den bästa behandlingsmetoden enligt de flesta är just att hålla kroppen igång. Diskbråck övningar är enkla att utföra och hjälper till med läkning och smärtlindring.

Fem diskbråck övningar

Diskbråck Övningar | Kiropraktor DirektCrunches

En övning som är riktigt bra är crunches. Det vill säga den mer krävande situps varianten. Det innebär att du ligger ned på rygg och ska böja upp ryggen. Men olikt en situp så ska du inte resa dig helt upp utan bara halvvägs. Det stärker dels dina magmuskler men det är också en utmärkt övning för att stärka ländryggen och bröstryggen.

Studsmatta

Studsmatta är mer av en aktivitet än en övning men kommer rekommenderat. Det hjälper till att stärka din rygg och dina ben vilket kan bidra till smärtlindring plus att det hjälper till med läkningsprocessen. En annan övning som liknar denna är att använda en balansbräda. Det fungerar nästan likadant men är mindre krävande än en studsmatta.

Stretchningar

Stretchningar är också utmärkta för att behandla diskbråck. De områden du ska fokusera på är ländryggen, magen och höften. Dessa övningar kan hjälpa dig med både läkning och symtomlindring. Stretchning är också utmärkt för att hålla kroppen, lederna och musklerna igång och mer rörliga så att de inte tappar sin funktion.

Rygglyft

Rygglyft är en enkel och effektiv diskbråck övning. För att börja så lägg dig ned på mage med armarna vid sidorna. Sedan ska du lyfta överkroppen från golvet samtidigt som du spänner musklerna du har i ryggslutet. Du ska låta dina fötter och ben ligga ned. Håll din överkropp lyft någon sekund, mellan en och tre sekunder. Gå sedan tillbaka till din ursprungliga position. Kom ihåg att spänna ryggslutet under hela tiden och ha blicken fäst nedåt så att din nacke håller sig rak.

Pilatesboll

En sista enkel övning är att motionera med en pilatesboll. Detta låter dig stretcha kroppen vilket nämndes tidigare. Men det låter dig också stärka ryggen så att den blir mer tålig mot olika påfrestningar. Det kan med andra ord verka förebyggande. Men framförallt fungerar det bra vid behandling av diskbråck.

Är du osäker på vilka övningar du bör göra eller hur de ska utföras så finns det hjälp. Man kan söka sig till en läkare, sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat. Dessa kan hjälpa dig att komma igång med diskbråck övningar så att du snabbare kan bli frisk. Du kan också få mera hjälp genom till exempel manuell justering.

Tre bra diskbråck övningar (engelskt tal) :