Vad är Hälseneinflammation
Om man regelbundet tränar fysiskt eller om man ofta anstränger ens ben så kan man lätt få en hälseneinflammation. Hälseneinflammation orsak kan såklart variera en hel del men främst är det om du börjar träna på ett nytt sätt eller om du överanstränger dig så kan du riskera att drabbas av det. Man kan såklart få hälseneinflammation av andra skäl också men det är oftast olika typer av idrottare som får dessa problem.
Som man hör på namnet så börjar det hela med en inflammation som du får i hälsenan. De flesta behöver dock ingen vård för det utan problemen försvinner oftast efter en vecka eller två. I de fall man verkligen överansträngt senan så kan det sitta i längre och med hjälp av behandling så blir man oftast bättre. Men även om inflammationen släpper efter en vecka så kan problemen sitta i under långa perioder. Detta då hälseneinflammation egentligen innebär att din hälsena läkt fel efter att du överansträngt senan och att den inte lyckats reparera sig ordentligt.
Äldre och överviktiga riskera att få hälseneinflammation vid överansträngning av foten, det gäller att ha detta i åtanke så att man tränar enligt rimliga nivåer, samt att man använder bra skor för sin aktivitet. Oavsett vilken anledning som du får inflammationen så riskerar du inte att senan kommer gå av. Det är dock viktigt att man söker hjälp i tid så att man inte riskerar att drabbas av allvarligare problem som kan kräva operation.
Hälseneinflammation symtom
Symtomen kan variera i grad beroende på hur långt du har låtit det gå. Men i grunden innebär det att du har en smärta i hälsenan, oftast i mitten av den men det kan gå ner mot fästet vid hälen också. Väldigt ofta får man en svullnad och känner små knölar vid senan. När man behandlar foten så försvinner svullnaden. I vissa fall kan de som lider av en hälseneinflammation också drabbas utav stelhet i foten, framförallt i sin vad. Det finns dock övningar och behandling för att ens symtom ska lätta. Därför är det viktigt att man får hjälp i tid och inte går runt med bekymren en längre tid i onödan.
Det gäller att ha i åtanke att det finns många olika anledningar till varför man får ont i foten. Det är alltså ingen bra idé att försöker ställa en diagnos själv eftersom fel behandling kan leda till större problem än du redan har. Ett exempel på detta är hälsporre som innebär att man har en överbelastning på senorna i fotsulan. Symtomen är liknande och den ena kan lätt misstas för den andra om man inte är vaksam. Så låt en läkare diagnostisera dig så att du vet med dig att du får den rätta behandlingen för dina problem.
Hälseneinflammation behandling
Innan du kan få behandling för sina problem så måste man få en diagnos. Man kan bli undersökt av läkare, naprapat, kiropraktiker eller en sjukgymnast. För att ställa diagnosen börjar man med att kolla in sjukdomsbilden för dina problem. Men man utför även en undersökning där man kontrollerar om senan gör ont eller om det är foten, hur det ser ut med svullnad och ifall man har knölar på hälsenan. Man kontrollerar också saker som rörligheten och hur styrkan i foten är eftersom det finns många olika anledning till värk i foten och fel diagnos kan ge fel behandling. Ifall man fortfarande inte hittat en diagnos kan man då göra en undersökning med magnetkamera eller ultraljud som kan verifiera vad man lider av.
Rehab
Hälseneinflammation rehab kan se annorlunda ut beroende på var du får din vård. Har man gjort sin undersökning genom en läkare så är sjukgymnastik det vanligaste. De flesta som får fysioterapi och rehab blir helt friska efter ett år. Men med ett bra träningsprogram kan man bli bättre efter bara ett par månader.
Receptfri Medicin
Ifall smärtan blir jobbig under ens behandling så kan receptfri medicin fungera bra för att lindra det. Det är också viktigt att man inte överanstränger senan under behandlingen, så ifall man joggar eller utför annan ansträngande träning är det bäst att antingen ta en paus eller minska träningen så att din hälseneinflammation inte blir värre än den redan är. Det kan också vara en bra idé att du skaffar dig bättre skor genom en expert, på så sätt minskas belastningen och det kan leda till minskad smärta.
Kyla
Något annat man kan testa mot smärtan och de andra besvären är kyla. Vissa har kunnat konstatera att de mått bättre efter att man använt kyla eller värme på sin häl efter träning. Så det kan vara en bra idé för den som vill prova något mer alternativt för deras bekymmer.
Kirurgiska Ingrepp
Men det finns fall där fysisk träning inte fungerar för att bota ens bekymmer. Det är dock inte vanligt att man måste gå så pass långt för en hälseneinflammation och kirurgiska ingrepp för denna form av skada är otroligt ovanlig jämfört med förr då det var att föredra över sjukgymnastik och hemträning. Men vid allvarligare fall av tillståndet eller när träningsprogrammet inte ger önskad effekt trots att man följt det dagligen så kan man behöva operera för hälseneinflammation.
Stötvågsbehandling
I vissa fall kan man också använda sig av stötvågsbehandling som används vid flera olika skador som kan drabba just idrottare. Metoden har visat sig vara väldigt effektiv mot just hälseneinflammation och det kan vara något att ha i åtanke ifall man inte tycker att träningen gett de resultat man är ute efter.
Träningsprogram
Men den bästa behandlingen mot hälseneinflammation är inte vila utan det är viktigt att man ändå håller sig igång. Man gör detta bäst med hjälp av sin specialist som hjälper en igenom behandlingen. Ett bra träningsprogram som du kan utföra hemma är det bästa. Detta program kan innehålla en hel del olika saker beroende på dina symtom och graden av allvarlighet.
Hälseneinflammation övningar
När man påbörjar sin behandling brukar det vara just rehab so gäller. Rehabiliteringen kan bestå av olika saker beroende på var du får din hjälp ifrån. Men vanligtvis får du en form av träningsprogram som du ska utföra hemma. Detta låter dig att träna direkt i hemmet istället för att gå till ett gym eller till ditt rehab center. Programmet brukar dels innehålla övningar som ska hjälpa dig att tillfriskna men också olika former av massage som du kan göra för att senan inte ska ömma så mycket.
Rörlighet & Styrka via övningar
Syftet av övningarna är primärt att öka rörligheten och styrkan i din hälsena. Det är viktigt att du i samband med dina övningar att du stretchar.
Många av övningarna kommer vara så kallade excentriska övningar som ofta är en form av stretchning. Ett exempel på sen sådan övning är stå rakt på ett trappsteg med raka ben. Olika former av tåhävningar är alltid bra vid en hälseneinflammation och kan påskynda läkningen, så bli inte förvånad ifall ditt träningsprogram innehåller dessa.
Olika typer av knäböj kan också fungera bra för att dämpa smärtan och påskynda ens behandling. Dessa kan variera en aning men det viktiga är att oavsett vilka övningar man gör så bör man alltid följa ens program. Att till exempel göra en form av knäböj medan man är lutad mot en vägg är en vanlig övning för de som är diagnostiserade med hälseneinflammation.
Programmet kan ibland kännas lite väl enkelt men det är avsett för att du ska bli frisk på ett säkert sätt. Gör du mer än ordinerat så kan du drabbas av överansträngning som dels gör problemet värre men det hjälper inte heller på något vis med behandlingen.
Kontroll över Träningsprogrammet & övningar
Oavsett vilken typ av träningsprogram man får måste man kontrollera att man utför alla övningarna rätt. Så kontrollera programmet ordentligt när du får det men det skadar inte heller att låta ens specialist dubbelkolla ens träning under behandlingens tid. Gör du övningarna fel kan du nämligen få värre problem och smärtan kan bli värre. Allt detta kan fördröja din läkningstid och kan ytterligare skapa problem i din vardag.
Men utöver de övningar man gör i sitt träningsprogram så kan man också massera hälen emellanåt. Detta kan hjälpa till för att din smärta ska släppa och det hjälper dig också hålla igång cirkulationen i foten. Så i många fall kan massage och övningar också hjälpa dig med stelheten som många får vid hälen.
Så innan man gör några som helst förändringar i sitt träningsprogram bör man tala med sin specialist som gjort programmet. Denne kan också mäta av din styrka och stabilitet för att se om det är riskfritt att till exempel göra ens program lite hårdare. Detsamma gäller om du vill börja idrotta eller löpa eftersom det inte är en bra idé att göra det samtidigt som man utför ett träningsprogram för hälseneinflammation. Utan kontrollera det med din läkare eller specialist först så att du vet att det är säkert.