maj 12, 2016

Hälsporre

Vad är Plantar fasciit och Hälsporre?

Plantar fasciit är en smärtsam inflammation i plantar fascia (senan i foten). Det är en överansträngnings skada som blir värre från aktiviteter som gymnastik (tumlande), hoppa hopprep, tävlar etc. hälsporre är beniga utväxter på hälbenet (calcaneus) där bågsenan (plantar fascia) är fäst vid hälen. Symptomen är liknande men en inflammation kan läka snabbare än en sporre. Långvarig inflammation i bågsenan kan leda till hälsporre.

Plantar fasciit och hälsporre

Såsom nämnts ovan, är plantar fascit en inflammation av bågensenan av foten. Smärtanutstrålar ibland också framåt mot trampdynan. Plantar fasciit och hälsporre inte är exakt samma, men mycket lika. (Se text ovan) plantar fascia bred, tjock band av vävnad på fotsulan (leder från hälen till framsidan av foten). En inflammation kan uppstå när en del av senana brister sk. senruptur.

Hälsmärta: Smärta under hälen där fascia (bågsenan) är fäst vid hälbenet (vanligtvis på insidan). Om du justerar gångstil på grund av den smärtsamma insidan av hälen, kan smärtan stråla till utsidan. När du står upp på morgonen, kan smärta vara ännu värre. Sova med varma men inte för hårt strumpor kan hjälpa lite. Kör inte på morgonen eller vistas i en kall miljö.

Hälsporre - KiropraktorDirekt

Vem är i riskzonen för plantar fasciit och hälsporre

Människor som inte stretchar sina vadmuskler efter träning. Fotsulan kan bli spänd om vaderna alltid är alltid spända. Denna gång kan leda till en konsekvent stress på bågsenan när du går eller när du vilar. Utövare av sporter där du studsar från bollar av fötterna: gymnastik, hoppa hopprep, tävlar, volleyboll etc.
Personer som tränar i en kall miljö och inte värma upp tillräckligt.
Personer med höga eller låga välvda fötter.

Behandling av plantar fasciit och hälsporre

Liksom i de flesta inflammationer rekommenderas du att börja vila så snart som möjligt. Vila tills du inte känner någon smärta mer. Det går dock bra att träna låren och överkroppen.

 • Det finns tejpnings tekniker och stöd för plantar fasciit och hälsporre. (För att ta av trycket från bågsenan när du går på arbetet eller i skolan) Men tejpa foten alltför fast kan förvärra smärtan. (Konsultera en professionell kiropraktor eller naprapat för att lära dig hur man tejpar foten)
 • Applicera is för att minska smärta och inflammation. Tänk på att träna när bågsenan är kall kan göra skadan värre.
 • Sträck dina bågsenor och vaderna. Anledningen till bågen senan blir inflammerad är bristen på flexibilitet. Så stretcha, stretcha och stretcha för att förhindra plantar fasciit i första hand. Bågsenan spänns ofta när du sover. Det finns speciella skor som tar trycket från senan när du vilar. (Fråga en ortoped)
 • Anti inflammatoriska läkemedel. (Diklofenak etc … kontakta din läkare)
 • Använda hälsporre inlägg.
 • I vissa fall kan kortison injektion behövas. (Mot inflammation)
 • I värsta fall kan en operation komma att bli nödvändigt.

Träninsråd om du har plantar fasciit och hälsporre

 • Värm upp med strumpor och / eller skor.
 • Undvik aktiviteter där du hoppar.
 • Ha inte dina fötter i en kall miljö.
 • Om du känner lite smärta, vila!